Економија

EU donirala 2,16 miliona evra preduzećima na jugu Srbije

Evropska unija je donacijom od oko 2,16 miliona u okviru razvojnog programa EU PRO obezbedila da 106 preduzetnika kao i mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije unaprede svoju proizvodnju i otvore nova radna mesta, saopštio je danas taj program.

Pomoć je namenjena nabavci nove opreme sa ciljem da poveća konkurentnost lokalne privrede.

„Preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima dobiće opremu koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda, i najvažnije, otvaranju novih radnih mesta“, navodi se u saopštenju.

„Evropska unija kroz program EU PRO podržava Vladu Srbije u njenim naporima da unapredi poslovni ambijent, konkurentnost naših kompanija i zapošljavanje u nerazvijenim delovima Srbije. Ovim sredstvima obezbeđuje se podrška za unapređenje produktivnosti preduzeća i kvaliteta proizvoda kao i zapošljavanje, što na konkretan način potvrđuje koristi od procesa evropskih integracija“, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je kazao da EU pruža podršku sektoru malih i srednjih preduzeća koja kako u Srbiji tako i u zemljama EU čine 90 odsto privrede i imaju vodeću ulogu u ostvarivanju privrednog rasta i povećanja zaposlenosti.

„Kroz reforme koje se sprovode u okviru procesa pridruživanja i podršku u vidu bespovratnih sredstava iz IPA fondova, mi nastavljamo da podržavamo dobre poslovne ideje, pomažući srpskim kompanijama da razviju svoje potencijale za dalji rast i otvaranje novih radnih mesta“, istakao je Fabrici.

Procene su da će koristeći novu opremu preduzeća tokom prve godine zaposliti 255 ljudi, što je 25 odsto više nego što sada imaju radnika, kao i da će za godinu dana povećati izvoz za ukupno dva miliona evra, a za tri godine za šest miliona evra.

Preduzeća će, kako je to javnim pozivom o dodeli pomoći EU bilo predviđeno, u nabavci opreme učestvovati sa 1,12 miliona evra.

„Društveni uticaj koji će ova preduzeća imati u svojim zajednicama je takođe značajan pošto će ona kroz aktivnosti društveno-odgovornog poslovanja pružiti podršku ranjivim grupama, deci, kao i organizaciji sportskih i kulturnih manifestacija i zaštiti životne sredine“, rekla je menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u programu EU PRO Olivera Kostić .

Aktivnosti programa EU PRO koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Dodajte komentar

Translate »