КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

DW: Građani glasniji, Vučić bez sluha

Vučić u svom radikalskom makijavelizmu poznaje samo odnos jačeg i slabijeg pa nema sluha za prava drugih koja bi ograničila njegovu medijsku i političku samovolju. Zato odbija da čuje to što mu građani dovikuju sa ulice.

Sneg je prestao da pada. Na kolovozu se skoro istopio, dok na trotoarima bljuzgavica otežava kretanje. Izgleda da subotom više nema dileme. I mokre i suve ulice se u centru Beograda u 18 časova pune protestnim šetačima. Redosled zbivanja je već ustaljen. Sa kamiona sa razglasom okupljenim građanima se prvo obrate organizatori, a onda se kamion polako probija sve do Trga republike da bi stao na čelo kolone.

Heroj Desko

Ovaj put je glumac Branislav Trifunović ljudima na početku protestnog skupa obznanio da su građani dobili još jednog heroja i izvojevali još jednu pobedu jer je Desimir Desko Stojanov iz Rakita zajedno sa svojim komšijama uspeo da zaustavi izgradnju mini hidroelektrane u njihovom selu. „Bravo Desko, bravo Rakito“, rekao je Trifunović. On je takođe napomenuo da je osam ljudi iz Kraljeva krenulo usred zime peške na put dug 200 kilometara da bi došli na proteste u sredu.

Predsednica NVO Evropski pokret sa KiM Rada Trajković je prisutnima rekla da bi svaki sporazum o razgraničenju na Kosovu bio „protivan pameti“ i da Srbi na Kosovu ne traže mnogo: „Tražimo samo da se ne plašimo Srba, a od kako je Vučić na vlasti mi se plašimo Srba.“ Pozvala je predsednika Srbije da ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju i da isporuči Milana Radojičića Prištini jer je optužen za ubistvo Ivanovića. Podsetila je da je Oliver Ivanović  ubijen pre godinu dana rekavši da je bio „najbolji među nama“.

Ovaj put kolona je išla Makedonskom i Svetogorskom ulicom, Takovskom do RTS-a, pa potom Ulicom kneza Miloša do Terazija i nazad do Studentskog trga.

„Pregazićemo ih“

Dok su građani i šesti put za redom subotom izašli na beogradske ulice da izraze neslaganje sa stanjem u zemlji i tumačenjem tog stanja koje propagira vlast, predsednik države je kao u Danu mrmota na svim televizijskim kanalima ponavljao rečenicu: „Borba će trajati godinama. biće teška, ali pregazićemo ih“. Ne, nije mislio na političke protivnike. Tako prvi čovek države najavljuje izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu opružjem i narkoticima.

Sećam se da nemački političari, kada su ljuti na kriminalce kažu da će odmetnici od zakona da „osete svu snagu pravne države“. Tamo prete zakonom, ovde zaoštravaju zakone pa prete da će da pregaze one koji ih krše. Vučićeva retorika uvek je ista, bez obzira da li se radilo o stvarnim ili umišljenim protivnicima, o istinskim kriminalcima ili zlurado kriminalizovanim političkim protivnicima. Ona je proizvod loše sublimacije radikalnih nagona.

Otvoreno pismo nasmejanom predsedniku

Između dva protesta su pobunjeni građani i predsednik razmenili nekoliko javnih reči. Tačnije, organizatori protesta su optužili Vučića da je vrhovni glavni i odgovorni urednik skoro svih medija u Srbiji, te da  je kao „glodur“ izjavio kako izuzetno ceni urednike agresivnih provladinih tabloida. „Pišemo Vama da bi ostao javni trag o tome kako je Srbija postala zemlja nasilja, mržnje i javne diskreditacije za vreme Vaše vladavine. Dobili ste mandat da budete predsednik svih građana, a ne da se obračunavate sa svima koji se usude da misle“, piše između ostalog u njihovom saopštenju.

Ovaj deo je Vučić naprosto ignorisao. Ali primedbe o predsednikovoj kosovskoj politici su izazvale reakciju. One su očito nasmejale čoveka koji se inače retko smeje. Da podestimo, organizatori protesta su postavili nekoliko pitanja iz kosovskog ciklusa: „Zašto nam carine od 100 odsto uvodi Vlada u kojoj sede tri tvoja ministra?“ Ili: „Kako to da Hašim Tači u Skupštini Kosova debatuje o pregovorima i planovima, a ti bežiš od razgovora sa svojim narodom?“. Vučić je reagovao odmah: „Nasmejao sam se, toliko je glupo“. Usledile su poznate tirade o tome da je opozicija, dok je bila vlast izdala i prodala Kosovo, a da on sada vadi kestenje iz vatre.

Političari u senci

Posle svega ovoga stiče se utisak da Vučić ne može ili neće da čuje to što mu građani sa prepune ulice veoma glasno iz subote u subotu dovikuju. Jer da čuje, morao bi da se povuče sa mesta šefa stranke i da se kao predsednik vrati u svoj ustavni okvir. Njegovi fikusi bi morali da preuzmu odgovornost. Sudovi bi morali da zaštite građane i novinare od samovolje vlasti. Ukratko, to bi bila dvorska revolucija. Koja je u srpskim uslovima toliko verovatna kao i članstvo u EU od prvog marta. Vučić u svom radikalskom makijavelizmu poznaje samo odnos jačeg i slabijeg. Dok je jači, jedva da ima sluha za prava slabijeg koja bi ograničila njegovu medijsku i pravnu samovolju. A pravna država, demokratske institucije i slobodni mediji isključuju upravo taj animalni odnos između pojedinaca i grupa.

Uprkos tome što mu je predsednik takav ili baš zbog toga Branislav Trifunović je rekao: „Pobedićemo one koji ovaj narod nazivaju izdajnicima, ološima, stranim plaćenicima“.

O svemu ovom razmišljam dok pratim kolonu nazad prema Terazijama. Rituali najglasnijeg negodovanja kod RTS-a su ostali isti, geg sa pesmom posvećenom Barbari sa Studija B takođe. I zahtevi građana se nisu menjali:  vidljivost protesta na Javnom servisu, jednako medijsko tretiranje svih političkih opcija, pronalaženje i hapšenje počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića, smene ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

„Srbija je talac“

Pored već poznatih transparenata, primetio sam i nekoliko novih: „Srbija je talac lažova, lopova, izdajnika!“ ili „Tajkuni + mafija = Vučićeva partija“. Mlađi učesnici demonstracija očito misle i na poruke koje bi trebalo da budu razumljive svima širom sveta: „…and Justice for All“ . To je naziv davnog albuma treš metal grupe „Metallica“.

Na protestu su viđeni i političari Zoran Lutovac, Boško Obradović, Zoran Živković, Aleksandra Jerkov, Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dragan Đilas i Dušan Petrović. Ali niko od njih se nije mašio za mikrofon. Žilavost protesta očito ima učinka i u unutrašnjosti zemlje. Protesti su prethodnih dana održani u NišuKragujevcuNovom Sadu, Kraljevu Kuršumliji i Požegi.

„Hrabri ljudi, hajde da im poručimo da nas je ipak više. Živela Srbija!“ , rekla je Jelena Anasonović, jedna od koordinatorki protestnih okupljanja.Protest u Beogradu je završen bez incidenata. Broj okupljenih građana više nije tema. Očito je da su i mediji skloni vlasti i ministri koji su se igrali brojanja došli do zaključka da nije pametno potcenjivati široku kolonu koja se protegla od RTS-a do Palate Albanije. Sledeći protest je najavljen za 16. januar, dan ubistva Olivera Ivanovića. „Pištaljke ostavite kod kuće i donesite sveće“, rekao je okupljenim građanima  Branislav Trifunović.


close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »