КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Државлјани Литваније шпијунирали за Русију

litvanija rusija spijunaza

Литванско тужилаштво у саопћенју наводи да је предало суду случај двојице литванских држављана оптужених за шпијунирање у корист Русије.

Служба је у петак саопштила да, иако се оптужене особе не познају и њихова активност разликује, докази прикупљени током преткривичног постука потврдђују сумнју да су обојица починила кривична дела уз наводђенје једне особе – службеника из граничног одбора Калињинграда Федерална служба безбедности (ФСБ) Руске Федерације.

На основу полицјских сазнанја, службеник ФСБ-а се лажно представлјао осумнјеченима користећи лажни идентитет а уз то је говорио саврђено литвански језик.

Елена Мартинониене, потпаролка Генералног Тужилаштва, потврдила је за медије да се ради о истој истрази коју је Тужилаштво саопштило почетком Марта прошле године. Тада је саопштено да је приведена Ела Андрејева, одборница из Клаипеде. Њена адвокатица касније је рекла за медије да је њен клијент добио статус специјалног сведока.

Довиле Саулениене, потпарол регионалног уреда Тужилаштва у Клаипеди, рекла је за медије да се активно ради на случају и додала да су делови ове оптужнице усмерени против Алексејус Геициуса, јавне личности и генералног директора Балтичког удружења младих “Јувенис”, као и Миндаугас Тунаикаитиса.

Боравећи у месту Пагегиаи, на граници са Калиниградом, Тунаикаитис је водио локали савет у име политичке партије “Листа за Литавнију” у 2015. години. У исто време, Грециус је водио локални савет за Клаипедау у 2015. години, налазећи се на кандидатској листи поред Андрејева за Литавнинијско-руско заједништво.

Истрага коју су спровели тужиоци, криминалистичка полиција и одељење државне безбедности, показују да је један од осумњечених који борави у регији Клаипеда, 2014. године је дошао у предмет интересовања Руских служби безбедности.

Алексејус Геициус / Aleksejus Greicius
Алексејус Геициус / Aleksejus Greicius

Њихова комуникација почела је “случајним” сусретом на граничном прелазу између Литваније и Русије, када је човек који се представио као Петрас питао где да купи календар или боцу вина у Литванији. Касније, према истражним органима све се окренуло ка задацима који су усмерени против Литваније.

Радећи задатке за руски ФСБ, осумњечени је требао да направи фотографије специфичних објеката, сакупља податке о другим лицима који су му били додељени, присуствује одређеним догађајима, објављује тачно дефинисане информације и друге захтеве које је имала страна обавештајна служба.

Оптуженик је за информације и обављене задатке примао новац као награду, који је већином био назван “помоћ за здравље” или “компензација” за трошкове визе.

Други оптуженик је упознао истог службеника Руске обавештајне службе ФСБ у 2016. години путем социјалних мрежа. Према информацијама истражних органа, оптужени је у то време водио јавну организацију и није му било чудно што му је дошла порука од странца који се распитује о активностима његове организације.

Размена порука потрајала је неколико месеци, а касније се оптуженик сусрео са том особом, који се овај пут представио као Пиотр из Советска у Калининграду.

Докази прикупљени током преткривичне истраге дају основ за сумњу да су се оптужени и Пиотр сложили да ц́е потпуности или делимично финансирати догађаје које је организовала организација оптуженог.

Оптужени се такође обавезао да ц́е фотографирати и снимити те догађаје, људе који присуствују, и презентовати видео материјал Пиотру. Такође се обавезао да ц́е прикупљати информације везане за ове догађаје, припремати и објављивати текстове путем одређених литванских медија, а такође се сложио да преда информације за које је Пиотр био заинтересован уз претходно договорени поверљиви начин за испоруку података.

Истрагом се утврдило да је најмање десет догађаја финансирано од стране Пиотра.

Оптужени је наставио своју комуникацију са Пиотром чак и након што су му службеници државне безбедности дали упозорење да се ради о особи која припада Руском ФСБ-у и која ради на задацима прикупљања података у Литванији.

“Оптужени је потписао да је упознат да ће било каква врста комуникација са овом особом, извршење задатака за ту особу, бити гледано као акт шпијунаже или помоћи другој држави да ради против Републике Литваније, али он је ипак одлучио наставити комуницирати”, рекли су из Тужилаштва у свом саопштењу за медије.

Базирано на подацима прикупљених у истрази, оптужени је такође уступао контакт информације других особа и Пиотра упознавао са особама које би потенцијално могле бити од користи и прикупљати податке као и уступати их тајним путем Пиотру.

Занимлјиво је да су руске новинске агенције, након хапшенја оптуженог Алексејус Геициуса извештавали да се ради о “хапшенју борца за лјудска права”.

Прочитајте још
ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

ВестиСвет

СЗО: У свету више од 515.000 новозаражених

Свет

Фолксваген тражи милијарду евра од бившег генералног директора

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Југоистоку Србије под водом, у прекиду железнички и друмски саобраћај
Translate »