Занимлјивости

Donji Dušnik kraj Niša – mesto sa najviše planinara u Srbiji

Selo Donji Dušnik u podnožju Suve planine jedinstveno je u Srbiji po broju članova planinarskog društva, oni čine petinu ukupnog broja stanovnika tog mesta udaljenog od Niša oko 30 kilometara.

U Dušniku živi 350 stanovnika, a njegovo Planinarsko društvo “Trem 1810” ima 70 članova.Predsednik Planinarskog društva “Trem 1810” Stanoje Stojanović Beja rekao je agenciji Beta da “Trem” postoji tek pet godina, a već je poznat u Srbiji po učešću u brojnim planinarskim akcijama.”

Od oko 180 planinarskih društava koje postoje u našoj zemlji, mi zauzimamo izmedju 20. i 30. mesta po broju učešća u republičkim akcijama. Svi već znaju odakle dolazimo i da je reč o malom mestu.

U Planinarskom savezu Srbije se šale na naš račun da ćemo, ako nastavimo da budemo aktivni kao do sada, imati uskoro isti broj planinara kao i meštana”, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ideja o osnivanju planinarskog društva potekla je od njih petoro, šestoro drugova iz Dušnika koji su godinama unazad često odlazili na Suvu planinu i Babičku goru, ali i učestvovali u planinarskim akcijama koje su organizovane na jugu Srbije.

“Planinarili smo skoro 50 godina, pre nego što smo to i ozvaničili”.

Dodajte komentar

Translate »