КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Dačić: Glavni prioriteti Kosmet i pristupanje EU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će i u ovoj godini prioritet Srbije ostati očuvanje interesa Srbije u vezi sa KiM i da se neće odustati od posvećenosti dijalogu i opredeljenosti za kompromis.

Dačić je na prijemu za diplomate i direktore i glavne i odgovorne urednike medija u Srbiji, u Ministarstvu spoljnih poslova, kazao da Srbija ostaje privrežena načelima međunarodnog prava.

On je zahvalio svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i onima koje su uvažile argumente Srbije i donele odluku o povlačenju.

Zahvalio je i državama koje su podržale poziciju Srbije i glasale protiv prijema Kosova u Interpol.

“Ovom prilikom ih je bilo više nego 2015. godine. Tada su 92 države glasale za prijem, ovog puta je taj broj bio 76, što pokazuje da je podrška Kosovu mnogo manja nego što se nastoji predstaviti”, rekao je šef diplomatije.

Dačić kaže da je to još jedna potvrda da su se međunarodne okolnosti promenile i da jednostrani potezi Prištine više ne mogu da prođu.

Povodom pojedinih primedbi da nastojanje Srbije da zemlje povuku priznanje Kosova ugrožava dijalog, Dacicć je podsetio da je Briselski dijalog započet 2012. godine i da je od tada 26 zemalja priznalo Kosovo.

“Pa kako tada nije bio ugrožen dijalog”, pita Dacicć.

S druge strane, Srbiji se, kaže, zamera što je radila na sprečavanju prijema Kosova u Interpol, a da su, dodaje, te iste zemlje aktivno radile na prijemu Kosova, čak uz slanje nota drugim zemljama da podrže Kosovo.

“Mi jesmo za dogovor sa Prištinom, ali na svaki njihov jednostrani akt koji nije dogovoren, reagovaćemo snažno na zaštiti naših interesa”, rekao je Dačić.

On je istakao da je pristupanje Srbije EU ostaje i dalje ključni spoljnopolitički prioritet i da je cilj Srbije da obezbedi dalju podršku na tom putu.

“Broj otvorenih poglavlja ne odrzažava realan napredak u reformskim procesima. Veoma smo zaintresovani da se naši unutrašnji napori valorizuju i kroz pregovarački proces sa EU, što će, nadam se, biti slučaj u 2019. Očekujemo da izbori za Evropski parlament neće uticati na dinamiku pregovaračkog procesa i da će reformski procesi biti prepoznati kroz otvaranje sve većeg broja poglavlja”, rekao je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će EU nastaviti da igra konstruktivnu ulogu kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine.

Šef diplomatije je kazao da je zadovoljan rezultatima koje je Srbija ostvarila na spoljnopolitičkom planu u prošloj godini, uprkos brojnim izazovima i nimalo jednostavnim prilikama koje vladaju u svetu.

Istakao je da je prošlu godinu obeležila izuzetno dinamična diplomatska aktivnost, te da je ostvaren veliki broj susreta na najvišem nivou, a planovi, po njegovim rečima, nagoveštavaju da će se u istom, ako ne i u intenzivnijem ritmu nastaviti i u ovoj godini.

Istovremeno je Srbija bila domaćin velikom broju najviših zvaničnika drugih zemalja, rekao je Dačić i ukazao na značajnu posetu predsednika Ruske federacije.

“Predstojeću posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji doživljavamo kao priliku za dalje jačanje saradnje i snažnu potvrdu prijateljskih odnosa dve zemlje. O tome svedoči i orden Aleksandra Nevskog koji je predsednik Putin dodelio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, rekao je Dačić.P

On je istakao da je obeležen i važan jubilej sa SAD – 100 godina od podizanja srpske zastave u Beloj kući, u znak počasti žrtvama koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu.

U oblasti bezbednosne politike i dalje se rukovodimo politikom vojne neutralnosti, rekao je Dacicć, ali je naveo i da odnosi sa NATO kroz program Partnerstvo za mir za Srbiju predstavlja važnu oblast spoljne i bezbednosne politike.

“Izuzetno cenimo garancije NATO da snage bezbednosti kosovskih Albanaca naoružane dugim cevima, kako god se te snage zovu ili se budu zvale, nemaju pristup severu KiM bez saglanosti KFOR-a i predstavnika lokalnih srpskih zajednica”, istakao je šef diplomatije.

Dačić je rekao da je prošle godine velika pažnja bila posvećena i jačanju odnosa sa državama u regionu.

Ministar je, dva puta, tokom izlaganja morao da prekida govor zbog lošeg tona, a prvi put se to dogodilo kada je govorio o pristupanju Srbije u EU, pa se, kada je drugi put prekinut, našalio.

“Ko to vrši sabotažu, i to maločas kad sam govorio o EU…”, rekao je Dačić. 

DAČIĆ: SVIMA JASNO DA PR MORA DA UKINE TAKSE AKO ŽELI DIJALOG

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine potrebno da Prištine ukine mere koje je donela i dodao da je to jasno svima.

“Mi pričamo o nečemu što je moguće razgovarati ako se dijalog nastavi, a da bi se dijalog nastavio mora da dođe do ukidanja takse. I to je jasno svima, od SAD do Evropske unije”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da li je razgraničenje i dalje `na stolu`”.

Dačić je danas u Ministarstvu spoljnih poslova priredio novogodišnji prijem za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Srbiji i direktore i glavne i odgovorne urednike medija.

DAČIĆ: OČEKUJEMO OPTUŽNICE, ALI I DA SE ZAŠTITE SVEDOCI

Srbija očekuje da neko ko je počinio zločine odgovara, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačcih odgovarajući na pitanje u vezi sa saslušanjem bivših pripadnika OVK u Hagu.

“Ja sam rekao odavno da se to priprema. Mislim da se dosta kasni sa time, ali u svakom slučaju ne treba da se mešamo. Očekujemo da neko ko je počinio zločine odgovara. Da bi se do toga došlo, moraju da se zaštite svedoci, jer je ranije bilo slučajeva da na kraju nismo imali žive svedoke, tako da ovo je samo početak. Očekujemo optužnice”, rekao je Dačić.

DAČIĆ: AKO PUTIN POSEĆUJE ZEMLjE EU, ZAŠTO NE BI I SRBIJU

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je u poseti i zemljama članicama EU, zašto bi bilo čudno ukoliko dođe u Srbiju, prokomentarisao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić pitanje novinara kako će iz EU gledati na taj dolazak.

“Ja bih voleo kada bi predsednik SAD, premijer Velike Britanije i predsednik Francuske češće dolazili u Srbiju. Posednji američki predsednik koji je bio u poseti Jugoslaviji je (Džimi) Karter, a poslednji britanski premijer Margaret Tačer”, rekao je Dačić novinarima.

Neka dolaze, poručio je.

Na pitanje da li bi i njima bio upriličen “spektakularan doček”, Dačić je odgovorio da možda ne bi bio tako spektakularan kada je reč o broju ljudi koji bi došli.

On je odgovarajući na pitanje da li će biti reči o srpsko-ruskom humanitarnom centru rekao da on je priprema tu posetu već to radi kabinet predsednika.


close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »