КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

БалканВести

Да ли је Додик понизио све Србе?

ukrajinska ikona

Да је у дипломатској пракси боље умети читати него певати, посведочиће случај Милорада Додика који је склонији да запева песму Митра Мирића („Не може нам нико ништа“), него да прочита декларацију на купљеној или украденој роби. Наиме, протеклих дана је поменути Београђанин – који је стицајем околности председавајући члан Председништва БиХ, и кога председник Вучић у добром расположењу зове „Миле“ – изазвао озбиљан дипломатски скандал.

Икона из 18. века из Луганска, коју је српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову током недавне посете региону, биће враћена како би се преко Интерпола утврдила њена историја.

Министарство сполјних послова Русије

У овом тренутку мало тога се зна, а скоро сви светски медији пренели су ову вест и прворазредни скандал у режији Милорада Додика, који се након ове афере није оглашавао данима. Наравно, највећа грешка је што Србија мора заузети став по питанју ове афере, јер свет сада све Србе гледа кроз Милорада Додика.

Већина медија у Србији покушали су игнорирати ову вест знајући коју штету могу прузроквати ако стану у одбрану једног човела, који је већ пренео пуно проблема из бх. ентитета Република Српска у Србију.

ukrajinska ikona

Након пар дана, медији блиски и власти и опозицији у Србији, имали су доволјно информација да отпочну лансиранје вести везано за украдену икону украјинског порекла.

Москва ће лично Милораду Додику замерити поклон који је предао руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову, јер није проверио икону коју даје. Ипак, много већи проблем који је Додик направио је на међународном пољу – упалио је светло и указао на могућу директну везу ратних плаћеника и државног врха РС.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио је пре неколико дана 14. децембра у Источном Сарајеву, Лаврову омалену у позлати икону Светог Николе. Проблем је, што на њеној позадини стоји печат који сведочи о власништву Украјине. Огласиле су се Украјинске власти и саопштиле да су анализирали икону и закључак је, да се ради о предмету у власништву Украјине. Додатни проблем је направио твит Додиковог Савеза независних социјалдемократа (СНСД) који су похваливши се Додиковим поклоном у опису иконе написали: “Нађена у Луганску”.

Практично спорни део територије Украјине за коју тамошње власти тврде да је Руси отимају. И наравно простор где је било српских плаћеника и добровољаца. Упоредо са скандалом, Додик се разболео. У болници је и према последњим информацијама које су данас саопштене, позитиван је на корона вирус. Међутим, појашњење око иконе данима није дао ни његов кабинет, што је додатно распламсало спекулације да је икона заправо украдена у Украјини.

Први на листи сумњивих су добровољци и плаћеници. А то неминовно води ка вези државног врха – Додика и ‘паса рата’. Од самог почетка “случаја икона” њу је и пратила сумња да су икону из Украјине изнели Срби који су тамо ратовали, пише БЛИЦ у једној од својих вести везано за ову аферу која потреса светску дипломатску мрежу.

Ко су српски плаћеници?

srpski placenici ukrajina

Прецизног података који се Срба плаћеника или добровољаца налази на територији Украјине нема. У једном тренутку спекулисало се о њих 300. Има и оних који су у Украјини основали породице и тамо остали. По ономе што се зна, подељени су у неколико јединица – Међународне бригаде, Седма бригада, Уралска јединица, Прва словенска јединица, јединица Режањ и озлоглашени плаћеници из Вагнера који су ратовали и у Сирији.

Према појединим наводима пут у Доњецк преко Москве, плаћа им руска организација “Косовски фронт”. У сукобу у источној Украјини, догодило се и да Срби пуцају на Србе јер их је било на обе стране – проруских снага самопроглашених република Доњецка и Луганска, али и на рачун Кијева. Према непровереним информацијама има и оних који су плаћени и до 10.000 долара месечно.

Украјинске власти до сада су у неколико наврата обнародовале да има српских плаћеника. Србија је међутим, ретка држава која је у свом кривични закон унела кажњивост овакве врсте ратовамња и део је процесуиран. Република Српска и даље је сива зона.

Како далје?

Уколико се узме у обзир међународни апспект приче, али и политичка конотација да је представнику Русије поклонио нешто Украјинско, па још непроверено, чињеница је да је Додик направио прави скандал. Уз ово иде и чинјеница да је Тужилаштвоп Босне и Херцеговине већ формирало предмет или више нјих везано за мистериозну икону.

Остаје отворено питанје да ли је Додик овом афером нарушио односе само бх. ентитета Република Српска и Русије или због Вучићеве безрезервне подршке Додику ће да испашта и Република Србија.

Прочитајте још
ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

ВестиСвет

СЗО: У свету више од 515.000 новозаражених

Балкан

Мас разговарао са Куртијем и пренео му подршку Немачке

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Хапшење у Борчи због покушаја крађе из аутомобила
Translate »