КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Чарке Русије и Израела због Хезболаха

Лидер Хезболаха на билборду у Либану

Иако је ова проиранска политичка организација суштински савезник Москве, која им је и раније бројним изјавама на неки начин држала страну, две државе никада нису дозволиле да им то наруши односе.

Низ „чарки” између Русије и Израела настављен је недавном изјавом руског амбасадора у Тел Авиву да за ситуацију на Средњем истоку није крив Иран већ Израел, али далеко од тога да и ова тензија неће бити укроћена зарад генерално добрих односа две државе. Иако су на непријатељским странама у Сирији, никада нису дозволили да им то поквари укупне односе. Нису ни када је пре две године оборен руски авион или када су Израелци тукли Хезболах, па неће ни сада због интервјуа амбасадора „Џерусалем посту”, за који је одмах након што се Израел оштро побунио, саопштено да је локални лист изјаве Анатолија Викторова извукао из контекста.

Руски намештеник позван је на састанак у израелско министарство спољних послова јер је за „Џерусалем” бранио активности Ирана рекавши да је сукоб Израела са Палестином и другим арапским земљама основни узрок нестабилности у том региону. Виторов је, према писању листа, казао да није проирански Хезболах тај који напада Израел већ супротно. Додаo је да је свестан да постоји тунел од Либана до северног Израела, али да нема доказа да их је копао Хезболах. Такође је одбацио идеју да Тел Авив координира своје нападе са Русијом, рекавши да се свако упозорење које Израел даје Москви односи на сигурност њихових снага у Сирији.

Коментаришући извештаје Међународне агенције за атомску енергију о повећању иранског броја центрифуга, амбасадор то није сматрао кршењем нуклеарног споразума напомињући да су први корак начинили Американци када су одлучили да се повуку из споразума.

„Повукли су се што је иранској страни омогућило да предузме потезе који се не подударају са споразумом, што је такође жалосно”, изјавио је Виторов.

У израелском министарству спољних послова наглашавају да ови наводи не одговарају стварном стању у региону, а о чему је више пута разговарано током дипломатских преговора. Након тога је, како пише „Тајмс ов Израел” руска амбасада саопштила да су коментари њиховог изасланика извучени из контекста и искривљени од стране „Џерусалем поста” због чега им је упућено писмо. У листу се наводи и да је већ одржан конструктиван дијалог са израелским званичницима по овом питању, те да свежи инцидент неће утицати на пријатељске везе између Москве и Израела. С тим у вези је Виторов још у спорном интервјуу подсетио да желе да угосте израелско-палестинске преговараче у Москви.

Испреплетани односи Русије са Техераном и Тел Авивом могли би се у грубо свести на то да су, иако имају бројних проблема, Руси и Иранци потребни једни другима да би се заједно „тукли” против Запада. Али, иако је Хезболах суштински савезник Русије која им је и раније бројним изјавама на неки начин држала страну јер су Иран и Хезболах имали сиријског председника Башара ел Асада на власти годинама од избијања рата док Руси нису послали авионе у Сирију, Израел уједно гаји са Москвом дубоке везе које ни на који начин неће уздрмати један интервју. Нису их сасекле ни пре две године када је Русија оптужила Израел за обарање руског војног авиона над Сиријом рекавши тада да је израелска војска одговорна за „криминалну немарност”. Тада су закључили да су намерно обманути о планираном удару крај Латакије, чиме је спречено да руски авион на време одлети на безбедно када је погинуло 15 војника.

Али, такође су у надметању за разне концесије и уговоре махом за луке, аеродроме и енергетику између Асадових покровитеља избијале варнице. Такав случај је био закуп дела цивилне луке у Латакији који су, како је писао „Џерусалем пост”, сиријске власти одобриле Ирану. Руси то наводно нису хтели да дозволе пошто је у близини, осим њихове војне луке још и ваздушна база Хмејмим. На крају су наводно руске трупе избациле проиранске милиције из тог краја. Поједини извештаји тврде да је до окршаја Русије и Ирана дошло и близу Дамаска, Алепа и Деир ел Зора. О томе да Руси не желе да се Иранци претерано дубоко ушанче у Сирији можда сведочи и то што нису реаговали на нападе израелске авијације на шиитске милиције које помажу Асада.

Прочитајте још
ВестиСрбија

БИА спрелила акцију Хрватске тајне службе

ВестиСрбија

На Батровцима теретна возила чекају четири сата

ВестиСвет

СЗО: У свету више од 515.000 новозаражених

Свет

Фолксваген тражи милијарду евра од бившег генералног директора

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Недимовић: Следеће године раст у пољопривреди за пет одсто
Translate »