КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСвет

Бивши директор ЦДЦ: Вирус је побегао из лабораторије, немам јасне доказе

dr redfild

Др Роберт Редфилд, бивши директор америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), сматра да је коронавирус побегао из лабораторије у Вухану. Међутим, многи стручњаци су ову теорију одбацили као мало вероватну.

У интервјуу за ЦНН објављеном у петак, Редфилд је нагласио да је то његово „мишљење“ о пореклу вируса и није навео ниједан доказ за своју теорију. „Сада ми је дозвољено да имам мишљење,“ додао је. „И даље мислим да је највероватније порекло овог патогена лабораторија у Вухану, одакле је успео да побегне,“ рекао је Редфилд за ЦНН. „Многи људи у то не верују, то је у реду. Наука ће то на крају установити.“

О пореклу Сарс-Цов-2 жестоко се расправљало, а неки стручњаци сматрају да можда никада нећемо сазнати одакле тачно је вирус дошао. Теорија да је вирус потекао из лабораторије појавила се на почетку пандемије, када су многи приметили да биолошка лабораторија високе безбедности у Вухану (Њухан Институте оф Вирологy), проучава коронавирусе.

Ипак, бројни научници верују да се вирус појавио природно, прелазећи са слепих мишева на другу животињу, а затим и на људе. Недавно је тим Светске здравствене организације, који истражује порекло Сарс-Цов-2, изразио слагање са овом хипотезом; званичници СЗО рекли су да је вирус вероватно прешао са слепих мишева на фарме дивљих животиња у Кини, а затим на људе.

Редфилд каже да не верује у теорију о слепим мишевима. „Обично, када патоген пређе са зоонозе на људе, треба му неко време да постане ефикаснији у преношењу са човека на човека,“ рекао је Редфилд за ЦНН. „Једноставно мислим да ово нема биолошког смисла.“ Бивши шеф ЦДЦ-а не мисли да је Сарс-Цов-2 вештачки створен, што је једна од популарних теорија, већ само да је природни бегунац.

„Мислите ли да је вирус лабораторијски усавршаван за пренос?“ упитао је новинар ЦНН-а. „Да, замислите да имам коронавирус на којем радим. Да већина нас у лабораторији покушава да узгоји вирус, да му помогнемо да се брже развија, што би нам омогућило да изводимо експерименте,” рекао је научник. Али неки стручњаци су приметили да се геном Сарс-Цов-2 суштински разликује од осталих коронавируса који су били детаљно проучавани у вуханској лабораторији.

„Вирус Сарс-Цов-2 показује битне генетске разлике у односу на раније познате коронавирусе, оне са којима би лабораторија радила,“ рекао је у априлу 2020. др Адам Лауринг, ванредни професор микробиологије, имунологије и заразних болести на Универзитету Мичиген. „Због тих разлика је мало вероватно да је цовид-19 последица бекства вируса из лабораторије“.

Др Ентони Фаучи, директор Националног института за алергије и заразне болести, одговорио је на изјаве др Редфилда, рекавши ЦНН-у да „очигледно постоји читав низ теорија… Др Редфилд је рекао да износи хипотетичко мишљење, али опет, постоје и друге теорије којих се већина стручњака придржава “.

(ЛивеСциенце-ЗТП, фото: Реутерс)

Прочитајте још
Свет

ГРУ, ФСБ и СВР: Ево звог чега је Америка увела санкције Русији

Свет

Блинкен поручио: Кина погоршала пандемију кријући податке

ВестиСвет

УАЕ одабрали прву жену кандидата за астронаута

БалканВести

Број незапослених у Словенији смањен за 6,1%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Приватна војска Кремља: Тужба против групе Вагнер због операција у Сирији
Translate »