КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

БалканВести

Бахато паркирање, Словенија и Србија: Где је срамота паркирати у парку

пакиранје

Здравко Риба из Љубљане паркирао је на месту за инвалиде и зато је добио казну од 80 евра.

Исту казну добио је и Примож Кроглич јер је дивљао по граду и није водио рачуна о пешацима, док Ник Брезглаван мора да плати 120 евра јер је возио мотор без кациге.

Билборди са овим натписима су осванули на улицама у Љубљани.

Ово нису права имена људи, али износи казни за понашање у саобраћају – и те како јесу.

„Ово је кампања локалних власти Љубљане, којом су челници града заправо желели да позову возаче да воде рачуна о томе где паркирају, али и како се понашају у саобраћају”, кажу из града Љубљане.

Кампања је у Србији наишла на велико интересовање, јер се и српски возачи масовно годинама бахато паркирају, а многи су помислили да се ради о стварним људима.

Најновији систем Око соколово, који је 2020. године уведен у Београду, само за три и по сата снимио је 152 аутомобила која су непрописно паркирана.

У периоду од месец дана на почетку 2020. године, чак 61.289 возило је био непрописно паркирано, кажу за ББЦ из Комуналне милиције Београда.

Против паркирања на тротоару, пешачком прелазу или у парку и српски активисти су се такође борили – креативношћу.

Ако бахато паркираш и возиш твоје име ће осванути на билборду?

Заправо – не.

Јер, ниједно од ових имена не постоји, већ је фиктивно.

Здравко Риба је алијас за некога ко је „здрав као риба”, али паркира на месту за инвалиде, док је Примож Кроглич заправо изведеница имена Приможа Роглича. једног од најбољих словеначких бициклиста.

Ник Брезглаван „изгубио је главу” јер вози без кациге.

„У Љубљани спроводимо бројне активности како бисмо осигурали безбедност у саобраћају за све учеснике, а посебну пажњу посвећујемо рањивим групама, попут пешака, деце, старих и особа са инвалидитетом”, кажу из града Љубљане.

„Јасним и духовитим порукама из дугогодишње кампање Градске полиције представићемо грађанима значај рада полиције и спремност за сарадњу. Ставили смо висину казни за сваки појединачни прекршај како би људи више поштовали правила и водили рачуна о својој и безбедности других”.

Творци кампање су хтели да буду оригинални и то су вероватно и успели.

Да ли због њихове шале или слабог разумевања словеначког језика, многи корисници друштвених мрежа на Балкану нису разумели о чему се ради.

Велики број њих је мислио да су у питању права имена.

Српске гериле

Добрица Веселиновић, активиста Иницијативе „Не(давимо) Београд” је са групом пријатеља 2007. године покренуо акцију „Бахато паркирам”.

„Тих година смо по Београду масовно виђали паркиране аутомобиле на најразличијим местима”, каже Веселиновић за ББЦ.

„Ситуација у којој би неки возач паркирао насред аутобуског стајалишта само да би купио цигарете – била је масовна појава, као уосталом и дан данас”.

Зато су активисти направили налепнице са слоганом „бахато паркирам” и лепили их на аутомобиле.

„И сада имам једну од тих налепница на свом рачунару, које ме подсећају на неке од првих герилских акција које смо правили”, каже Веселиновић.

Људи су „масовно” почели да им се јављају, па су на сајту поставили мустру коју су могли да одштампају и сами лепе на аутомобиле бахатих возача, додаје он.

„Сећам се да смо имали црне и беле, па смо их лепили у зависности од тога које је боје аутомобил.

„Једном се јавио неко од пријатеља ко је имао штампарију па смо одштампали на хиљаде тих налепница и људи су масовно долазили да их преузимају”.

Жељко Милојевић је социолог из Смедерева који живи у Београду.

Годинама се бави израдом сајтова, а 2013. године је одлучио да јавно прозове све који се бахато паркирају у главном граду Србије.

„Покушао сам да искористим своје знање да покренем друштвену промену, била је то алтруистичка идеја”, каже Милојевић за ББЦ.

„Направио сам сајт bahatoparkiranje.com на који смо постављали фотографије бахатих возача.

„Желели смо да се људима пробуди осећај кривице”.

Милојевић каже да „нема осећај да се држава много труди да спречи возаче да се паркирају у парковима или на пешачком прелазу”.

Казне у Београду

За оне који се непрописно паркирају казне иду и до 25.000 динара:

  • Казну од 5.000 динара плаћаће они који су направили прекршај и оставили своје возило на јавној зеленој површини поред и око стамбених и пословних зграда
  • До 15.000 динара мораће да издвоје они који паркирају своје возило на травњаку, дрвореду, заленој површини дуж обала река и других водених површина, пошумљеном терену, као и на зеленој површини у јавном коришћењу
  • Новчаном казном од 25.000 динара казниће се за прекршај возач који паркира свој аутомобил на јавној зеленој површини која се налази у оквиру парка, сквера, трга, пута, као и на зеленој површини око објекта јавне намене
Grey line

„Прво смо почели у Београду, а онда су нам се људи јављали и из других градова Србије – Ниша, Новог Сада, Ваљева… Једно време смо покривали, да тако кажем, цео Балкан”.

Сајт је тренутно у редизајну, а биће прилагођен тако да може да се користи лако и са мобилног телефона.

За пет година, на сајту је било постављено око 5.000 фотографија бахатог паркирања.

Такмичење – за најбахатије

Иако 2008. године друштвене мреже нису још узеле толико маха у Србији, хештег #bahatoparkiram се неколико година касније масовно проширио у виртуелном простору.

Тако су корисници друштвених мрежа широм Србије наставили да постављају фотографије бахатог паркирања – чим би неко уочили.

Активисти су 2010. направили и такмичење у бахатом паркирању.

Заправо су позвали све да пошаљу фотографије бахатих паркирања и онда су бирали – најбахатије.

На такмичење су се пријавили и реномирани фоторепортери београдских новинарских редакција, а организована је и изложба најбахатијих.

Београдска идеја: Око соколово

Од више од 61.000 непрописно паркираних у Београду за месец дана, у 54.691 случају возачи су санкционисани за непрописно паркирање, кажу из Комуналне милиције.

„У истом периоду извршено је уклањање 1.150 моторних возила, а по налогу комуналних милиционара”, додају из Комуналне милиције.

Од септембра 2020. године Београд је увео систем контроле Око соколово. То су заправо специјална возила Комуналне милиције, која снимају бахато паркирана возила на местима где паркирање није дозвољено, али проверавају и да ли је плаћено паркирање за возила у зони.

За свега три и по сата, снимљено је чак 152 аутомобила у Београду која су непрописно паркирана.

Идеја је да се, поред бахатих возача, овим начином контроле наплате паркирања смањи и број контролора на улицама, поготово када су временски услови лоши.

Град Београд планира да и даље развија систем Око соколово тако да га убудуће користи не само „Паркинг сервис”, већ и „Београд пут”, „Градска чистоћа”, комунална инспекција и остала јавна комунална предузећа и градске службе.

Овим специјализованим аутомобилима требало би да се евидентирају и други проблеми попут ударних рупа, проблема са саобраћајним знаковима на уличној мрежи, нелегалним баштама и нелегалним заузећима јавне површине, системи ноћне расвете града и контејнери.

Извор: ББЦ

Прочитајте још
Балкан

Мас разговарао са Куртијем и пренео му подршку Немачке

Балкан

Црна Гора добија дигиталну валуту стејблкоин перпер

Балкан

Република Српска и Србија о важним питањима из области економије

Балкан

Само на Балкану: Улетео у кафану и испалио рафал из митраљеза

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »