КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Економија

Amazon u plusu 11 milijardi dolara i bez centa plaćenog poreza

Amazon već drugu godinu zaredom nije platio nijedan jedini cent poreza, iako je samo u protekloj godini zaradio 11,2 milijarde dolara.

Gigant onlajn tržišta Amazon otkazao je planove za izgradnju svog drugog sedišta u Njujorku, nakon reakcije na predložene subvencije od tri milijarde dolara.

Lokalni političari postavili su pitanje zašto bi kompanija koja je zarađivala milijardu dolara mesečno samo u poslednja tri meseca 2018. godine, gradila još jedan luksuzni poslovni objekat u Njujorku novcem poreznih obveznika.

Oni su dobili dodatni motiv za kritiku nakon što je Institut za poreze i ekonomsku politiku (ITEP) objavio izveštaj koji pokazuje da Amazon ne plaća ni jedini cent poreza već drugu godinu zaredom.

Tokom 2018. godine Amazon je skoro udvostručio svoj profit, tj. s 5,6 milijardi dolara njihovi prihodi su porasli na 11,2 milijarde dolara.

Ipak, prijavili su federalni porez na dobit od samo 129 miliona dolara za jednu godinu, što predstavlja poresku stopu od mizernih -1 posto, iako je zakonska stopa poreza na dohodak 21 posto.

Međutim, Amazon nije sam. Iz ITEP su nedavno objavili da je Netflix ostvario profit od 845 miliona dolara u 2018. godini, što je najveći profit ikada, ali nije platio federalni ili državni porez na dohodak.

U međuvremenu, Amazon se odlučuje za značajne investicije u proizvođače električnih automobila Rivian. Zajedno s nekim drugim suinvestitorima, Amazon će u kompaniju osnovanu 2009. godine, uložiti 700 miliona dolara.

Investicija dolazi nakon što je kompanija u novembru na sajmu automobila u Los Anđelesu objavila da njegova nova električna vozila ciljaju na avanturistički nadahnute vozače. Reč je o polukamionu R1T i sportskom terencu R1S.

Прочитајте још
Економија

Вучић: Фабрике и радна места могу да задрже младе у Србији

Економија

Комисија условно изузела уговоре између Телекома и Теленора

Економија

Мали: За улагања у инфраструктуру 430 милијарди динара

Економија

Сточари и даље у губитку, ниска откупна цена млека

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »