КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

БалканВести

Црна Гора: Оливера Iњац пријављена за злоупотребу положаја

olivera injac

Кривична пријава Михаила Волкова против Оливере Ињац, уз бројне претходне афере, као и дешавања у АНБ-у и покретање поступка против Дејана Вукшића, додатно ће западне партнере увјерити да је нова власт – из незнања или лоше намјере – за само неколико мјесеци успјела да у сектору безбједности готово поништи позицију коју је Црна Гора стварала годинама.

Бивши директор Директората за људске ресурсе Министарства одбране Михаило Волков поднио је јуче Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против министарке Оливере Ињац теретећи је за злоупотребу положаја приликом, како се тврди у пријави, незаконитог запошљавања војног пензионера Миодрага Јокановића и његовог распоређивања у Обавјештајно-безбједносни директорат, пише црногорска Побједа.

Према кривичној пријави у коју је Побједа имала увид, Волков тврди да је министарка Ињац, незаконитим запошљавањем заставника Јокановића, починила кривично ђело – злоупотреба службеног положаја из члана 416 Кривичног законика Црне Горе.

ДОКАЗИ

Прилажући материјалне доказе за кривичну пријаву, Волков наводи да је Рјешењем од 16. фебруара ове године министарка Ињац распоредила Јокановића на радно мјесто – овлашћено службено лице у Обавјештајно-безбједносном директорату у Министарству одбране – без јавног оглашавања!

Потом је истог дана потписала још рјешења којима се Јокановићу утврђује основна зарада, специјални додатак од 10 одсто, рјешење о увећању зараде за 30 одсто, али му се одређује и стаж са увећаним трајањем, такозвани бенефицирани.

Кључна незаконитост у побројаним управним актима, према мишљењу Волкова, је чињеница да је заставник Миодраг Јокановић пензионер, од априла 2019. године и да је Рјешењем Фонда ПИО остварио право на старосну пензију.

Побједа је писала о спорном запошљавању и постављењу заставника Јокановића, као пензионисане особе, као и о захтјеву Јокановића према Фонду ПИО да му се обустави исплата пензија. Према информацијама нашег листа, тај захтјев је надлежна служба Фонда ПИО позитивно ријешила.

УМИШЉАЈ

Но, према наводима из пријаве, незаконите поступке министарке Ињац не може ,,пребрисати“ позитиван одговор Фонда ПИО на Јокановићев захтјев за обуставу исплате пензије, јер је, у члану 7, прекршен Закон о државним службеницима и намјештеницима, којим је дефинисано да ,,у државном органу не може да заснује радни однос лице које је корисник права на пензију“.

Управо је Јокановићев захтјев за обуставу исплате пензије, један од кључних елемената којима Волков доказује да је министарка Ињац била свјесна незаконитости и да је постојао договор између ње и заставника Јокановића да се заташка или сакрије незаконитост запошљавања војног пензионера.

Према тумачењу смијењеног функционера Министарства одбране Волкова, ,,оно што изазива сумњу да се ради о претходно постигнутом договору између пријављене и Јокановић Миодрага је чињеница да је Јокановић Миодраг, након донијетих рјешења, 22. фебруара учествовао као странка у поступку код Фонда ПИО, којим је тражио обуставу рјешења, иако се на тај начин само обуставља исплата, али не губи основ стицања пензије“.

Све су то околности због којих Волков сматра да је министарка Ињац у договору са заставником Јокановићем свјесно настојала да сакрије незаконитост запошљавања.

– Оваквим чињењем пријављена је нарушила углед Министарства одбране, а по мом мишљењу и извршила кривично ђело злоупотреба положаја из члана 416 Кривичног законика Црне Горе – закључује се у кривичној пријави Михаила Волкова.

РУШЕЊЕ СИСТЕМА

Кривична пријава је поднијета 23. марта Специјалном тужилаштву, јер је Оливера Ињац висока државна функционерка која се терети за злоупотребу положаја, што јесте у ђелокругу СДТ-а.

Тек у случају да Специјално државно тужилаштво прихвати кривичну пријаву и отвори извиђај, моћи ће да се говори о покретању поступка који може да угрози репутацију министарке Оливере Ињац.

Но, посљедња афера незаконитог запошљавања само је једна у низу, које су већ уздрмале мрежу војне безбједности унутар те важне државне институције која је један од кључних чинилаца сарадње Црне Горе са НАТО.

Наш лист је писао о постављењима у Министарству одбране која су била незаконита или посљедица тенденциозне и нетачне процјене министарке Ињац. Потпуковник Вељко Малишић је, као активни официр Војске Црне Горе, био именован за државног секретара, без претходне одлуке Савјета за одбрану који, по законима и Уставу, једини може да одлучује о распоређивању официра. Након писања Побједе, Малишић је сам поднио оставку и распоређен је на друго мјесто.

Највише спорних промјена било је управо у Обавјештајно-безбједносном директорату који је центар за прикупљање и размјену свих класификованих података сарадње са НАТО, почев од организације војних вјежби до праћења кретања бродова и подморница кроз црногорске територијалне воде.

Именовање мајора Човића и Симоновића за руководећа мјеста у ОБД-у, без озбиљних безбједносних провјера које би елиминисале макар мајора Човића – због компромитације тајних података НАТО – тешко се може оцијенити као ненамјерна погрешка.

ИГРА СА УГЛЕДОМ

Тим прије што је министарка Ињац имала јасно упозорење од тадашњег вршиоца дужности директора ОБД-а Александра Шарановића, искусног обавјештајца са значајним конекцијама у безбједносним структурама Алијансе.

Но, како Шарановић није био избор министарке, већ су га западне партнерске службе препоручиле Дритану Абазовићу, очито да је Оливера Ињац оцијенила да неће моћи да контролише првог човјека ОБД-а, па је у наредним данима услиједила закулисна акција да се Шарановић ,,избаци из игре“.

То је, готово насилно, учињено 12. марта када је државна секретарка Сандра Булатовић наредила Шарановићу, под пријетњом војне полиције, да напушти канцеларију и касније забранила улаз у зграду Министарства одбране у Улици Јована Томашевића.

У међувремену је преко својих лојалних људи – државне секретарке Сандре Булатовић, Предрага Лучића, Ратке Ћировић, као и већ поменутих Вељка Малишића, Миодрага Јокановића те мајора Човића и Симоновића – министарка успоставила пуну контролу над обавјештајним војним сектором.

Али је истовремено изазвала велико подозрење црногорских партнера из НАТО: осим ванредне инспекције обавјештајних експерата из сектора безбједности (НОС), почела су званичним каналима да пристижу бројна питања из Брисела, али и из обавјештајних кругова великих западних сила.

Међународна афера ,,цурења тајних података“ из Агенције за националну безбједност, отварање тужилачког извиђаја против в.д. АНБ-а Дејана Вукшића као и низ афера у Министарству одбране, из дана у дан урушавају углед и интегритет црногорске цивилне, али и војне безбједности. И, да буде још горе, сада је извјесно да одређени класификовани подаци одлазе ван Црне Горе – у правцу Истока.

Кривична пријава Михаила Волкова против Оливере Ињац свакако ће западним партнерима додатно потврдити да је нова власт за само неколико мјесеци успјела да, макар у сектору безбједности, готово поништи позицију коју је Црна Гора стварала годинама.

Прочитајте још
Балкан

Косово: Полиција привела па пустила новинарку Тамару Грујић

Балкан

Цурење поверљивих података: Црна Гора у руском загрљају

Балкан

"Црногорско прољеће": Грађани кренули према граду (ВИДЕО)

ВестиСвет

УАЕ одабрали прву жену кандидата за астронаута

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Меркел: Са Великом Британијом желимо решење у којем сви добијају
Translate »