КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Уживање у пешачким турама поводом рођендана Српске Атине

Прелеп сунчан дан у суботу додатно је привукао суграђане да се одазову шетњама, док су јуче, због кише која није престајала да пада, остали само они најупорнији. Свака тура је трајала сат, а реализована је на српском језику и у складу с мерама Кризног штаба.

Председник УТВНС-а Срђан Бошковић је за „Дневник” навео да је максимална попуњеност термина пешачких тура доказ радозналости и заинтересованости суграђана, и нагласио да туре попут одржаних доприносе томе да суграђани, као и гости нашег града, Нови Сад заволе још више.

Верујем да ће увек постојати велики одзив за пешачке туре зато што је Нови Сад достигао цифру, у ширем контексту, од пола милиона становника, рекао је Бошковић, наглашавајући лепоте Српске Атине.

Сви видови информисања о нашем граду су добри, а постоје неки суграђани који су утрошили труд и време и знају неке ствари можда и боље него они, док постоје и они који имају проблем с памћењем назива улица. Важно је учити, а све је занимљивије и лепше када знате ко је од великана некада давно живео у неком објекту у граду или шта се тамо негде десило. Тада сваки кутак града постаје још интересантнији, поручио је наш саговорник.

Срђан Бошковић је истакао да је прву туру у суботу водила водич УТВНС-а Мирјана Николић, када су полазници, након састанка код Николајевске цркве, кренули у шетњу у којој су сазнали ко је била Грозда Гајишин, где су крштена деца Милеве Марић и Алберта Ајнштајна, где су Новосађани јели „волујски, а где свињски”, где се налази и ко је ишао у Грчку школу, ко је волео да борави у кафани „Липа” и још много тога… Другу групу је код Саборне цркве Светог Ђорђа дочекала водич Даница Филиповић, која је полазницима открила ко је осликао иконостас Саборне цркве, ко је сахрањен у њеној порти, ко је насликан на муралу прекопута Јовине гимназије, где је шегртовао најпознатији штампар Београда, ко је човек који маше прстом и многе друге занимљиве информације.

Наредног дана прву туру је код кафеа „Трчика” преузела водич Тања Лато. Она је грађанима причала о томе где је бзила чувена Винклеова пивара, када је кренуо јавни превоз у граду, где је живела породица Дунђерски, где је било Магареће острво, где је Својина, на коју су се зграду потписивали зидари… И друга тура је, упркос киши, одржана, а водио ју ју водич Мирослав Ђурчјански, који је полазницима открио где је уграђен чувени брачки мермер, ко је био један од најпознатијих хроничара нашег града, где је била берза у Новом Саду, а где седиште масонске ложе, где је била највећа задруга у граду, где палата краљева вина и још много тога…

К. Ивковић Ивандекић

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Русија на ногама: Десетине хилјада на протестима за ослобађање Наваљног
Translate »