КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Огрева довољно за хладне зимске дане

Нема неког правила за куповину током зиме, углавном се само докупи колико недостаје, мада има и оних који се тада одлуче за веће количине, рекао је власник стоваришта дрва „ВМ Цер” у Ветернику Весо Миланковић.

На његовом стоваришту, додаје, се највише купује исечена и исцепана буква, а затим храст у барем, исто као и летос.

Цене огрева нису се мењале од лане, те је на стоваришту „ВМ Цер” за кубни метар букве и храста потребно издвојити 6.100 динара, док је исечено и исцепано дрво нешто скупље – 6.700. Багрем је јефтинији и стаје 5.900 кубни метар, а онај већ припремљен за ложење кошта 6.500.

Колико сам чуо од муштерија, брикете углавном купују за потпалу или уколико је потребно загрејати просторију за кратко време јер брикети брзо горе, казао је Миланковић.

Из дугогодишњег искуства би, како каже, рекао да се у 95 одсто случајева купује дрво, а преосталих пет пелет и брикети.

Како је додао, сва дрва на стовариштима су сада мокра и потребно им је минимално пет месеци на лепом времену да се потпуно осуше, те се зими чешће узимају брикети јер су изузетно суви.

Осим дрвета, суграђани докупљују и угаљ, а по речима власника стоваришта ”Искра Пан” у Петроварадину Бранка Бјелића, ових дана се највише купује угаљ „сушени вреоци”, који кошта 14.000 динара тона.

Зими се огрев само докупљује, и то у мањим количинама, те суграђани купе тону угља или кубни метар дрва по потреби, објаснио је Бјелић.

На стоваришту „Искра Пан” за тону колубарског угља потребно је издвојити 8.500 динара с превозом на територији Петроварадина, док тона  „костолца” кошта  9.000.

Превоз дрва и угља се додатно наплаћује по тони и кубику, а уколико купац живи недалеко од самог стоваришта, достава је често бесплатна. Осим тога, велики број стоваришта нуди и куповину на рате за пензионере и синдикате, те је исплата на тај начин олакшана, а кућни буџет растерећен.

Фото: Dnevnik (arhiva)

На новосадском стоваришту „Мај-Гор” у понуди су дрва у метрицама (буква, храст и багрем), која коштају 6.500 динара, док цепана дрва у палети стају 7.200. Рестлови од букве продају се у паковању које кошта 8.000 динара, а могу се купити и дрва и палете за потпалу у џаку. Цепана дрва у палети коштају 13.200 динара кубни метар, док цепана дрва у вентилационој џамбо врећи стају 10.350.

Понуда угља на стоваришту „Мај-Гор” такође је велика, те се могу наћи „сирова колубара”, „костолац” и „дунавац”, за које је потребно издвојити 9.500 динара по тони, док „сушени обилић” кошта 13.300, „сушени вреоци” 15.000, „пљевља” 14.000, а за тону угља „бановићи” потребно је издвојити 15.000 динара.

Д. Андулајевић

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »