Вести Србија

Нове мере Кризног штаба, обавезне маске на отвореном

korona

Др Дарија Кисић изјавила је за РТС након седнице Кризног штаба да се налазимо у сезони респираторних инфекција када се најлакше шире. Зато су уведене нове мере – обавезне маске и на отвореном, као и забрана локалним самоуправама да издају дозволе за окупљања.

Према одлуци Кризног штаба, од данас ће ношење маски бити обавезно свуда – укључујући и отворене просторе.

Кризни штаб је донео одлуку и да забрани локалним самоуправама да дају специјалне дозволе за организацију различитих окупљања.

Од понедељка ће Београдска арена поново бити спремна за пријем пацијената оболелих од ковида 19, одлучио је Кризни штаб.

Др Дарија Кисић изјавила је да су опште превентивне мере као физичка дистанца и ношење маске су основне мере које спасавају животе, а да се све друге мере које се доносе у смислу ограничења рада са циљем да се мере опште превенције спроведу.

“Број оболелих полако расте, ситуација је повољнија него у свим земљама у Европи”, навела је Кисићева.

Пооштрава се контрола примене мера 

Пооштравају се, додаје, све досадашње мере у смислу контроле примене.

“Иако је ограничење окупљања људи било до 30, било је примера да су била организована славља и окупљања. Издаје се забрана локалним самоуправама да дозвољавају такву врсту окупљања”, изјавила је Кисићева.

Маске треба да носимо сви стално, укључујући и отворен простор.

“То је мера која је ефикасна и треба да је се придржавамо. Та мера је обавезујућа”, казала је Кисићева.

Кисићева је навела да ће од понедељка ће Арена поново бити спремна за прилив пацијената.

Вирусолог у пензији др Ана Глигић је говорећи о епидемији током гостовања у Јутарњем програму РТС-а рекла да су прогнозе такве да не сме ни да их изговори.

Dodajte komentar

Translate »