Srbija Vesti

Највише активних случајева у Београду и Новом Саду, прави се оптимални модел за почетак наставе

korona

У последња 24 сата од последица заразе коронавирусом преминуло је још пет особа, а забележено је 276 нових случајева. Из Кризног штаба је најављено да је у току прављење оптималног модела за похађање наставе у школама. Наводе да је највише активних и нових случајева у Београду и Новом Саду.

Заменица директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је, након састанка у Влади Србије у вези са почетком школске године, у току прављење оптималног модела за похађање наставе у основним и средњим школама.

“Имамо јасне смернице, руковођени смо принципима медицине и засновани на доказима. Сви ћете бити обавештени о начинима вршења наставе почетком следеће недеље”, казала је Кисић Тепавчевић на редовној конференцији Кризног штаба.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да је у последња 24 сата на Инфективној клиници обављено 156 прегледа, од чега је 30 пацијената хоспитализовано.

“У клиници се налази, закључно са данашњим отпустима, 61 пацијент на болничком лечењу, од тога су четири болесника у јединици интензивне неге на инвазивној вентилацији. На осталим формама вентилације налази се још осам пацијената”, рекао је доктор Стевановић.

Поново се јављају старији пацијенти 

Када је реч о демографији пацијената, Стевановић је навео да су се почетком јула јављали пацијенти млађег до средњег узрасног доба, а да се сада јављају старије особе.

“Број тих пацијената је мањи у односу на максимални број пацијената када смо радили преко 350 прегледа за 24 сата”, рекао је доктор Стевановић.

Додао је да је тежина клиничке слике таква да је да између 20 и 33 одсто пацијената захтевају болничко лечење, а да остали пацијенти могу да буду на кућном лечењу и различитим формама опсервације.

Стевановић је рекао да је од почетка епидемије на Инфективној клиници прегледано више од 20.000 особа.

“Урадили смо преко 5.000 рентгенских снимака плућа, више од 10.000 узорковања бриса, скоро 2.800 болесника је болнички лечено на Инфективној клиници”, истакао је Горан Стевановић.

Највише активних и нових случајева у Београду и Новом Саду 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да се у Клиничком центру Војводине од почетка епидемије у том центру лечило више од 1.600 пацијената, а да се тренутно лечи 244 пацијента.

“То је део пацијената који није отпуштен. Када причамо о новооткривеним, и даље су Београд и Нови Сад два града са највећим бројем активних случајева и новооболелих”, истакао је Гојковић.

Нагласио је да се данас повећао број пацијената у Лесковцу и Крушевцу, а да је нешто боља епидемиолошка слика забележена у Ваљеву и Шапцу.

На болничком лечењу у Србији више од 3.100 људи 

Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да се на болничком лечењу од ковида 19 у Србији налази укупно 3.154 особа.

“У КБЦ ‘Др Драгиша Мишовић’ хоспитализовано је седморо деце, на Гинекологији и акушерству су смештене три труднице које су позитивне на присуство овг вируса. У КЦ Ниш, у старом делу, хоспитализовано је једно дете, а у Општој болници у Шапцу хоспитализовано је такође једно дете”, казала је Кисић Тепавчевићева.

Истакла је да је са подручја Косова и Метохије хоспитализовано 89 људи, док се 424 особе налази у изолацији.

“Осамдесет две особе се налазе у КБЦ Косовска Митровица, у Клиничком центру Србије је једна особа, КБЦ Др Драгиша Мишовић две и у КЦ Ниш две особе. У последња 24 сата ниједна особа са подручја са Косова и Метохије није преминула од последица инфекција овим вирусом”, истакла је заменица директора Института “Батут”.

Dodajte komentar