КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

Занимлјивости

НАСА успоставила контакт са сондом „Војаџер 2“ која путује свемиром већ 43 године

vojager2

Свемирска сонда „Војаџер 2“ је удаљена скоро 19 милијарди километара од Земље, али је примила „позив“ и извршила команде које су јој упућене. С обзиром на то колико је удаљена, инжењери су морали да чекају скоро 35 сати на одговор.

„Овај задатак чини јединственим то што смо успели да унапредимо систем на читавој антени, почев од постоља па све до предајника у центру тањира који се протеже преко њеног обода“, наглашава инжењер Бред Арнолд, руководилац пројекта у Насиној лабораторији.

„Ова успешна пробна комуникација са ‘Војаџером 2’ потврђује да смо успели да обавимо посао како треба“, додаје Арнолд.

Преносна антена, названа DSS43, налази се у Аустралији и добила је два нова радио предајника који нису мењани више од 47 година, али се очекује да ће они бити у пуној функцији од фебруара 2021. године.

Инжењери су такође надоградили систем за грајање и хлађење, опрему за напајање и осталу електронику како би предајници несметано радили. Откако је антена искључена са мреже, оператери су могли да прате стање „Војаџера 2“ и да примају податке са сонде, али нису могли да јој шаљу команде.

„Антена DSS43 је високо специјализован систем. На свету постоје само две сличне антене, тако да је ова једногодишња пауза имала великог утицаја на ‘Војаџер’, али и за многе друге Насине мисије“, напомиње Филип Болдвин, оперативни менаџер Насиног програма за свемирске комуникације и навигацију.

Поред контакта са „Војаџером 2“, антена ће се користити и у мисији на Марс када ровер „Персеверанс“ слети на Црвену планету у фебруару следеће године.

Прочитајте још
Занимлјивости

Све светске валуте под командом Павловчанина Зорана Милошевића

Занимлјивости

Човек и пас - пријатељство које траје 11.000 година

Занимлјивости

Желите ли да знате какав је астероид вредан 10.000 билијарди долара

Занимлјивости

Пас ишао чак 60 километара до куће да нађе власника

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »