КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

БалканВести

Милорад Додик: Ултимтатуми код Срба не пролазе

Коментаришући захтев високог представника да Народна скупштина Републике Српске у року од три месеца поништи све повеље додељење бившим званичницима Српске, осуђеним за ратне злочине, Додик је рекао да “такву безочну лаж мозе да изнесе само човек ниских страсти, као што је Валентин Инцко, који је зарадио озбиљан новац вршећи ту дужност”.

Додик је рекако да је Инцко имао несрећу што је Српска направила озбиљан отклон од интервенција међународне заједнице и ОХР-а.

Указао је на то да Инцко није затражио да се промени назив школе у Сарајеву која носи име муслиманског, бошњачког злочинца из Другог светског рата, или неких других јавних комуналних објеката који носе назив по пресуђеним особама које су починиле злочине у Другом светском рату.

“Нараво, то није урадио и он се усмерава само на један народ”, констатовао је Додик, поручивши да код српског народа ултиматуми најтеже пролазе.

Најавио је да ће о Инцковом захтеву бити разговарано и истакао да се “овај аустријски дипломата за сва времена дисквалификовао”.

Додик је подсетио да су Срби масовно страдали у НДХ и навео пример логора у Јасеновцу, где је убијено око 500.000 Срба, те масовне злочине над Србима код Бихаћа, где их је убијено 12.500, и Броду на Дрини код Фоче, када је у два дана убијено 6.000 људи.

Према његовим речима, бивши југословенски комунистички режим одржавао је причу да се ради о жртвама фашистичког терора, а не о Србима, пренела је РТРС.

Казао је да не жели да размишља шта Инцко на свом одласку може да уради и да је за свог мандата у БиХ превише нанео зла Србима, додворавајући се муслиманима у Сарајеву.

Инцко је НСРС дао рок од три месеца да поништи одлуку о додели повеља Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику.

Инцко: РС је српском народу наметнула терет кривице

Високи представник у БиХ Валентин Инцко огласио се поводом бројних критика из Републике Српске на његов ултиматум и писмо у којем говори “о колективној одговорности српског народа” и поручује да није он крив за такву ситуацију, него институције које су одликовале “ратне злоћинце”.

Инцко је у писму Скупштини РС дао рок од три месеца да поништи повеље које је доделила Радовану Караџићу Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику, а како би се тиме “уклонила колективна одговорност са српског народа”.

Уследио је низ реакција из Републике Српске у којима Инцко критикован, уз поруку да Скупштина неће испунити његов захтев.

Инцко је за Дојче веле рекао да није он наметнуо колективну одговорност, већ да је РС наметнула српском народу терет кривице.

Рекао је да су Караџић, Плавшић и Крајишник “играли водећу улогу у тешким злочинима над бошњачким и хрватским становништвом у рату у БиХ”.

Рекао је и да би дискусија требало да буде усмерена на “глорификације осуђених ратних злочинаца и повлачење одликовања”.

close

ПРЕТПЛАТИ СЕ НА СРПСКУ РЕЧ

Примај најновије обавести директно на емаил адресу.

Не шалјемо спам поруке! Прочитај нашу политику приватности за више информација.

Прочитајте још
ВестиРусија

Српски и Руски десничари се састали у Санкт Петербургу

ВестиЕкономија

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

ВестиРусија

Присталице Наваљног најавиле нове протесте у Урисји уз необичну промену стратегије

ВестиЕкономија

Минорно умањење дуга: Фриленсери одбили понуду премијерке и министра финансија

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Јанковић: Тема сексуалног насиља исмејана на телевизији
Translate »