Вести Србија

Закон по узору на Бали, шта странци у Србији треба да испуне за онлајн рад

online posao srbija

Министар за рад Зоран Ђорђевић рекао је за РТС да је идеја да Србија буде прва земља у Европи која ће изменити закон о странцима и закон о запошљавању странаца. Бали је земља која има четири милиона станвника, на годишњем нивоу имају 50.000 странаца који раде тамо и приходују 65 милиона евра месечно, рекао је Ђорђевић уз уверење да можемо бити слични њима.

Процењује се да ће за 10 до 15 година око милијарду запослених радити онлајн, пре свега у ИТ сектору, маркетингу и финансијама.

Министар за рад Зоран Ђорђевић је рекао да је Министарство за рад спремило пет закона који ће побољшати у свим сферама живот грађана, а поред закона урађена је анализа.

“Дошли смо на идеју да будемо прва земља у Европи да изменимо закон о странцима и закон о запошљавању странаца. То подразумева да би ми на неки начин омогућили свима који раде од куће, на удаљености а има их много, да раде свој посао, а да живе у Србији”, указао је Ђорђевић.

Биће довољно да докажу да имају бруто плату већу од 3.500 евра, да су запослени у страним компанијама, да немају боравиште у Србији. Министар додаје да ће добити боравиште и радну дозволу на годину дана – тако ће моћи да раде у Србији, да троше свој новац овде.

Према његовим речима, предност Србије је што смо сигурни, нема расизма, на лестивици смо високо позиционирани када је у питању друштвени живот и то ће бити уштеда за њих, а моћи ће да раде овде, да приходују и троше свој новац на ПДВ.

Бали је земља која је нама пример. Има четири милиона станвника, на годишњем нивоу имају 50.000 таквих странаца који раде тамо и приходују 65 милиона евра месечно, односно 780 милиона евра годишње од ПДВ-а.

“Можемо да будемо врло слични њима, до 2035. ће бити око милијарду људи који ће радити на удаљености. Србија је за мене најлепша земља и све оно што ми радимо када је у питању промоција земље, туризам – свакако ће да их привуче да раде овде и да допирнесу приходу привреди”, рекао је Ђорђевић.

Каже да би то почели да реализују од 1. јануара, слично размишља Естонија, али би волео да Србија буде прва у Европи која ће тако нешто да уради и да имамо добитну комбинацију и за њих и за нас.

Министар истиче да је главни бенефит ПДВ.

“Они ће живети овде, изнајмљиваће станове, кола, све што се класично троши, овде би убирали преко ПДВ-а. Наш циљ не би био велики за почетак, волели бисмо да достигнемо Бали. Бали је мања земља од нас, даља, Србија је лестивци друштвеног живота безбедности високо котирана, људи знају за нас, то може бити корисно ако узмемо само параметар од 780 милиона евра на годишњем нивоу, а може да буде и више”, рекао је министар.

Од 1. јануара можемо да очекујемо већи број странаца који бирају Србију као земљу из које желе да раде своје послове оналајн.

Dodajte komentar

Translate »