КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Добричанин: Свако кривично дело мора одмах да се пријави

“Доказе прикупља тужилаштво, потребна обавештења полиција по налогу тузилаштва и након тога се одлучује о даљој судбини кривичне пријаве. Не треба се залетати… истина је само једна, а било какво прејудицирање може негативно да утице на исход поступка, што може бити на штету окривљених и оштецених”, казала је Добричанин за портал Мондо.

Након што је у јавност испливао аудио снимак разговора који глумица Данијела Штајнфелд истиче као важан доказ, а Лечић оспорава, позната српска адвокатица рекла је да не жели да се упушта у коментарисање тих детаља.

Генерално, међутим, каже Добричанин, када је у питању било које кривично дело, оно треба и мора одмах да се пријави, јер постоје и санкције због његовог непријављивања.

“Свако непријављено кривично дело ”даје крила” извршиоцу и то му је подстицај да настави са вршењем кривичних дела, да буде упорнији па и бескрупулознији а код наслилних кривичних дела то је мотив да буде бруталнији. Ни сведок ни жртва немају право да ћуте ни трен и то због других потенцијалних жртава. Нико нема право да безбедност и правну сигурност других грађана подреди својим емоцијама”, тврди Зора Добричанин.

А да би неко био откривен, како наводи, кривично дело мора да буде пријављено одмах, кад се догоди, јер протоком времена многи докази се уопште не могу обезбедити, а неки губе на квалитету и доказној снази самим тим.

Адвокатица подсећа да сваки окривљени има право на претпоставку невиности, без обзира на то о коме се ради, као и да се све оптужбе одмах износе у полицији, а не на налозима на мрежама.

“Извршење кривичног дела се пријављује полицији и тужиластву, а не друштвеним мрежама. И не заборављајмо претпоставку невиности и да је свако невин док се његова кривица не утврди правноснажном пресудом. То је ”свето правило” које се мора поштовати па ко год био осумњичени, ко год био оштецени и које год кривично дело било у питању”, каже Зора Добричан.

ИЗВОР:
Линк

Прочитајте још
Србија

Тиодоровић за РТС: Ситуација се не побољшава очекиваном динамиком

Србија

Вучић: Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Србија

Од уторка захлађење, последња недеља априла топлија

Србија

Јовановић за РТС: Следеће недеље три милиона датих вакцина

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Вреди прочитати...
Меркел: Са Великом Британијом желимо решење у којем сви добијају
Translate »