КОРОНА ВИРУС: Праите најновије вести 

ВестиСрбија

Где можемо да одемо на море без теста и чека ли нас хладан туш при повратку

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је за РТС да је близу 75.000 људи из Србије на летовању у иностранству, организовано преко туристичких агенција али и индивидуално. У 18 земаља може да се путује без обавезних тестова и посебних услова, указао је Сеничић.

Један од најавећих ризика за одржавање епидемиолошке ситуације је повратак грађана који летују у иностранству.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је око 25.000 грађана из Србије који организовано преко туристичких агенција летују у иностранству, али велики број људи борави индивидуално, пре свега у Црној Гори и у земљама окружења где је могло да се путује последњих месец дана.

“Претпостављамо да је тај број близу 75.000 наших грађана који се налазе у земљама региона где летују”, рекао је Сеничић.

У Црној Гори и Хрватској расте број новозаражених. Сеничић објашњава да се у земљама где постоје рестрикције и обавезни тестови, мало раде организовна путовањама, јер хотелијери не желе да чекају у неизвесности.

“Туристи путују појединачно, купују се појединачни аранжмани, упозоравамо их на епидемиолошку ситуацију, њихова је обавеза да се информишу, а на лицу места, где имамо своје прдставнике, скрећемно пажњу на поштовање свих мера да би се сачували”, рекао је Сеничић.

Говорећи о томе где може да се путује као пре короне, каже да 18 земаља не траже ништа, никакве посебне услове, наводећи земље из окружења – Турску, Бугарску, Албанију и БиХ где има туриста из Србије.

Све остале земље у окружењу траже или серолошки или пи-си-ар тест, а Египат је такође увео обавезан пи-си-ар тест, подсећа он.

Туристи се чувају и воде рачуна о мерама

Сеничић наводи да нема пријављених случајева заразе на тим дестинацијама и да су задовољни са тог становишта.

Директор Јуте истиче да је било пар појединачних случајева који су били су лоцирани на аеродрому, али не и на самој дестинацији, после одређених броја дана.

Према његовим речима, наши туристи се чувају и воде рачуна о епидемиолошким мерама.

“Ризик постоји и када путујете по Србији, морамо подићи свест да људи поштују мере које су епидемиолози предвидели”, подвлачи Сеничић.

Шта нас чека

Највећи проблем је, како истиче Сеничић, неизвесност – ишчекивање колико ће то да траје, на који начин ћемо живети и путовати.

Када је реч о туристичком сектору, Сеничић упозорава да је он у катастрофалној ситуацији, последњих пет месеци не генеришу се приходи, пад промета у туристичкој индустрији је преко 90 одсто, а сектотрске мере нису стигле.

“Очекујемо да до краја месеца дође до помоћи”, истиче директор Јуте.

Туристички водичи су без ангажмана шест месеци. Сеничић указује да нема страних гостију, а домаће агенције нису могле да реализују своја путовања, посла није било скоро шест месеци.

“Очекујем да то буде препознато од ресорних министарстава и од Владе која је обећала у неколико наврата да ће секторска циљана помоћ стићи и до нас”, закључио је Сеничић.

Прочитајте још
ВестиСрбија

УАЕ купили око 30 српских вишецевних ракетних бацача

ВестиСрбија

Делови булевара на Новом насељу без воде због хаварије

ВестиСвет

Строго је забрањено причати о коронавирусу

ВестиСвет

Оболели од короне најзаразнији у првим данима болести

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Translate »